2018 was voor mij een topjaar!

2018 was voor mij een topjaar!

 

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus er zal vanaf nu vooral vooruit gekeken worden en er zullen nieuwe doelen worden gesteld! Maar ik kijk graag nog even terug op het jaar 2018, waar ik mijn beste jaar heb beleefd op sportief gebied. Al mijn PR’s van de 3.000M tot aan de ½ marathon heb ik verbeterd en dit smaakt naar meer! Bekijk hieronder mijn gelopen PR’s met korte verslagen van dit afgelopen jaar.

 

3.000M

De basis om lange afstanden sneller te lopen ligt bij afstanden als de 1.500m en 3.000m. Als je deze snel af kan leggen, neem je die snelheid mee naar de lange afstanden wat alleen maar in je voordeel kan werken. Mijn PR stond op 8.41 uit 2017 en in de eerste race van 2018 kwam ik meteen tot 8.39. Dit was een PR, maar ik was hier nog niet tevreden over, omdat ik wist dat er meer in zat. Na een aantal (mislukte) pogingen om harder te lopen, wist ik uiteindelijk tijdens mijn laatste 3.000m van het seizoen mijn PR aan te scherpen tot 8.32,98.

Het unieke aan deze race was dat ik vanaf de start solo kwam te lopen en de race uiteindelijk ook wist te winnen!

 

5.000M

Met mijn PR van 14.51 uit 2017, was mijn doel om in 2018 voor een tijd onder de 14.40 te gaan. Ik wist dat dit mogelijk was, maar ik moest er wel vol voor gaan. Tijdens mijn eerste 5.000m liep ik 14.46 in Nijmegen tijdens de NGA. Voor mij was dit een perfecte race, waarmee ik heel tevreden was, maar niet het idee had dat ik nog veel harder kon gaan lopen dit seizoen op deze afstand. 

1 week na mijn PR race op de 3.000m volgde er een 5.000m race in Utrecht, waarbij een aantal mannen (Robin van Riel en Jelmer van der Linden) hadden aangegeven ronde 14.30 te lopen. Aanvankelijk leek mij dit te hard, maar vanaf het begin van de race kon ik goed bijblijven en hebben wij er met zijn 3en een geweldige race van kunnen maken! 

Ik finishte hier als 2eachter Robin in een tijd van 14.30,88, wat dus een nieuw PR van 16 seconden was!

 

10KM

In het hele jaar 2018 kwam ik in alle races sneller binnen dan 31.40, waar ik natuurlijk tevreden over ben. Echter betekende dit elke keer net geen PR, want deze stond op 31.22 uit 2017. In alle 10KM races kwam het gewoonweg elke keer net niet uit, waardoor ik het ergens in de wedstrijd liet liggen.

1 week na mijn 5.000m PR, wilde ik in Breda (Tien van ’t Oagje) een goede poging doen om mijn PR aan te scherpen naar het liefst een sub 31 minuten. Bij de start was ik goed weg, maar na 1 van de 4 ronden begon ik al mensen te dubbelen, waardoor het een zware opgave werd om deze race nog snel te voltooien. Ik finishte uiteindelijk als 1ein 31.31, waar ik dus niet tevreden mee was. Echter liep ik in de weken daarna wel PR’s op de 10KM, maar waren dit geen 10KM wedstrijden. Hieronder meer daarover!

 

15KM & 10EM

Deze afstanden loop ik over het algemeen bijna nooit. Ik heb pas 1x de 15KM gelopen (48.03) en 2 keer de 10EM (16.1km in 52.26). 

In 2018 stond ik dus voor de eerste keer aan de start van de Dam tot Damloop. Ik had hier al veel goede verhalen over gehoord en na veel goede trainingen was ik extra gemotiveerd om hier heel hard te gaan lopen. Ik wilde mij niet te veel bezig houden met de tijd, maar goed meestarten in een mooi groepje en vanuit daar kijken hoe het zou gaan. Er stond redelijk wat wind en het regende, dus ik had verwacht dat er niet hard gelopen zou worden. 

Na de doorkomst van 15.39 op 5km voelde ik mij nog extreem fris in het groepje zitten. Tijdens deze race wist ik dat een PR op de 10KM zou moeten lukken als doorkomsttijd. De 2e5KM was nog iets sneller en ik kwam door in 31.10 (nieuwe PR!). Echter voelde ik mij nog zo goed, dat ik nog door kon versnellen en allemaal kilometers kon maken van rond de 3.00/3.02 om zo te finishen in een tijd van 49.56 op de 10EM. Hier liep ik dus ook een PR van 46.39 op de 15KM en een tussendoor een PR op de 10KM. Mijn laatste 10Km van deze race liep ik zelfs in 30.37.

 

½ marathon

Twee weken na de Dam tot Damloop stond de laatste race van het seizoen voor de deur: Singelloop Breda ½ marathon! Hier keek ik zo erg naar uit. In 2017 moest ik vanwege achillespeesklachten uitstappen, dus ik was uit op revanche! 

Na een mooie start in een groepje, merkte ik dat niemand mij overnam om de kop van de groep te nemen. Hierdoor besloot ik na 5 kilometer iets te versnellen, waardoor ik alleen kwam te lopen. Echter kon ik dit goed volhouden en kwam ik de 10KM door in 31.08 (wat een officieel nieuw PR betekende). Vanaf het 10KM punt kreeg ik het iets zwaarder, maar in deze mooie stad met dat enthousiaste publiek kon ik goed doorzetten en solo naar de finish lopen!

Nadat ik in het begin van 2018 al 2x mijn PR had verbeterd naar 1.09,36 in Egmond en daarna naar 1.09,23 in Venlo, kwam ik in Breda over de finish in 1.06,27! Ongelooflijk blij was ik met deze tijd, die ik niet meteen kon beseffen!

Terugblik

2018 heb ik iets minder af moeten sluiten met een knieblessure, maar ik ben ondertussen weer aan het lopen en de volgende wedstrijd staan weer gepland. Verder was 2018 een topjaar met PR’s op alle afstanden, waar ik ontzettend blij mee ben. Deze tijden geven mij veel vertrouwen voor de toekomst op deze afstanden, maar ook voor een toekomstige marathon die er gaat komen! Alleen wanneer is nog de vraag natuurlijk:-)!


Reacties

" Mooi om met het niveau van nu terug te lezen! "

Frank | 18-04-2022 02:53:26

Reageer op deze blog

Partners