BORN RUNNERS!

Björn rookte 30 sigaretten per dag, maar besloot toch mee te doen aan de Singelloop in Breda en daar kwam hij onverwachts als 19e deelnemer over de finish. Nu zes jaar later heeft hij de Halve van Egmond in slechts 1:09:37 gelopen en finishte hij als 8ste Nederlander. "Ik had niet verwacht dat ik zo’n snelle tijd zou lopen.” Door Egmond heeft Björn nu besloten om aan de NK Halve Marathon deel te nemen. ProRun spreekt hem over zijn transformatie en zijn doelen voor de toekomst. 

"Dit was de eerste keer dat ik Egmond had gelopen. Ik had stiekem verwacht dat ik onder de 1:10 zou lopen. Het weer leek goed te zijn, dus ik had er vertrouwen in dat het zou lukken. Alleen zag ik op het 10 kilometer punt dat ik onder 34:00 doorkwam. Ik rekende mijn tijd uit en als ik nog onder de 1:10 wilde lopen, dan moest ik wel heel hard door gaan lopen. Mijn laatste 5 kilometer liep ik nog in 15:26 waardoor ik uiteindelijk net onder die 1:10 kwam. De Halve van Egmond is een pittige wedstrijd wat je ook deels op karakter moet lopen.” 

Maar zes jaar geleden zag Björn zijn leven er heel anders uit. "In mijn staptijd was ik vaak in de kroeg en rookte ik bijna acht jaar lang 30 sigaretten per dag.” Maar na de Singelloop in Breda veranderde dit allemaal. "De dag van tevoren zat ik op een terrasje met mijn vader en stelde ik voor om de 5 kilometer met hem mee te lopen. De volgende dag kwam ik onverwachts als 19e deelnemer over de finish. Iedereen zei destijds dat ik iets met hardlopen moest gaan doen. Een jaar later liep ik weer de 5 kilometer in 17:50 en toen realiseerde ik me dat, als ik stappen wilde gaan maken, ik moest stoppen met roken.”  

Voor Björn was dat het moment dat hij de knop kon omzetten. "In het begin was het lastig, maar omdat ik meteen fanatiek bezig was met het hardlopen, lukte het om te stoppen. Ik boekte veel progressie en dat gaf mij de motivatie.” Alleen Björn pakte het hardlopen eigenlijk gelijk te fanatiek op. "Van bijna niet trainen ging ik naar 5 à 6 keer per week. Ik luisterde niet echt naar mijn lichaam waardoor ik de eerste drie jaar meer dan anderhalf jaar geblesseerd ben geweest. Begin 2014 heb ik een operatie ondergaan aan mijn knie. Dit kwam door een heftige lopersknie.” 

Sinds anderhalf jaar heeft Björn een nieuwe trainer en traint hij voornamelijk op hartslag. "Het bevalt goed en dat merk ik nu wel in de wedstrijden. Ook train ik minder, maar wel regelmatiger. Lange duurlopen loop ik op hartslag om te zien of ik niet te hard loop. Alleen tempo en baantrainingen loop ik niet op hartslag. Door op deze manier te trainen merk ik dat ik steeds doorgroei. Dit is ook de eerste winter waarin ik de hele periode fit ben geweest. De jaren ervoor heb ik altijd pijntjes gehad.” 

Nu traint Björn voor de NK Halve Marathon, toch is zijn favoriete afstand de 5000 meter. "Het is een mix van uithoudingsvermogen en snelheid. Bij de 1500 en 3000 gaat het meer op snelheid en ik merk dat ik daar net wat tekort in kom. Bij 5000 meter heb je goede balans nodig tussen uithoudingsvermogen en snelheid. Maar ik moet toegeven dat ik nu fitter ben en ik de langere afstanden met tussendoor tempoblokken ook hele fijne trainingen vind.” 

En dat heeft Björn ook laten nadenken over de toekomst. "Ik wil nog een paar jaar baanatletiek doen voor ik op de hele marathon ga focussen. Mijn ultieme doel is om ooit de marathon onder de 2:20 te kunnen lopen. Dat zou heel mooi zijn. Maar komend seizoen is het in ieder geval het doel om richting de 14:30 – 14:35 op de 5 kilometer te komen. Over ongeveer drie jaar zet ik de stap naar de hele marathon.” 


Reageer op deze blog

Partners