DOEL BEHAALD! EN NU!?

Eindelijk was het zover: het NK halve marathon in Venlo waar ik zo lang naar heb uitgekeken. De trainingen gingen heel goed, maar een snellere tijd dan afgelopen jaar in oktober zou een hele zware opgave worden voor mij.

Één week voor deze wedstrijd liep ik nog een 10 kilometer op een heuvelachtig parcours in Brunssum. Mijn eindtijd was 30.32 minuten, waarmee ik tevreden was, gezien de positie in het veld. Nu hoefde ik alleen nog maar uit te rusten en een paar mooie trainingen draaien om in het ritme te blijven.

“Nu hoefde ik alleen nog maar uit te rusten en een paar mooie trainingen draaien om in het ritme te blijven”

31 maart om 14.00 uur klonk het startschot. Na een lange warming-up van 7 kilometer, was ik in eerste instantie bezig om een goede plek vinden in het veld om met een groepje mee te gaan van mijn niveau. Om mij heen zag ik allemaal jongens met de nodige titels op zak op Nederlandse en Belgische kampioenschappen. “Ben ik niet veel te hard gestart”? dacht ik nog. Na de doorkomst van 5km in 15.18 minuten, wist ik dat ik dit niet tot het einde vol ging houden, maar we hadden de eerste 10km wind mee, waardoor ik wist dat het niet erg was om wat harder te starten. 
Na 10km kwamen we door in 30.40 minuten en dit was maar net iets langzamer dan de wedstrijd een week eerder…

Na dit punt had ik de keus om mij iets terug te laten zakken en wat te sparen voor de laatste kilometers of gewoon meegaan met deze groep en kijken hoe het uitpakt! Uiteraard ben ik voor de laatste optie gegaan en met een paar kilometer wind tegen werd het écht zwaar. Op het 15km punt liep ik een PR van 46.33 en het groepje waarin ik zat begon aan te zetten. Na 18km moest ik een gaatje laten met deze groep, maar kon mijn langzaamste kilometer beperken tot 3’14 minuten. 
Met nog 400 meter te gaan wist ik dat ik op schema lag om rond de 1.06 te lopen, maar ik wilde er ZO graag onder duiken! Met nog 200 meter te gaan stond de klok op 1.05.31… Soepel ging het niet meer, maar met een enorme eindsprint finishte ik dit NK als 7e in een tijd van 1.05,57!

“Met nog 400 meter te gaan wist ik dat ik op schema lag om rond de 1.06 te lopen, maar ik wilde er ZO graag onder duiken”

De ontlading was enorm na deze race! Maanden naar toegwerkt en veel mooie trainingen afgewerkt. Waar ik 2018 afsloot met een blessure, ga ik nu verder op een hoger niveau dan dat ik op dat moment zat. Ik ben klaar voor meer!

Maar wat is meer? Dat gaat op korte termijn het baanseizoen worden. Ik wil graag werken aan mijn basissnelheid en met baanwedstrijden is dit ideaal. Mijn seizoen begint in mei met een 3.000M, gevolgd door een 5.000M. Hierbij zou het mooi zijn als ik rond mijn PR loop of net iets harder om mee te beginnen en later in het seizoen deze tijden te gaan verbeteren:)!

Op lange termijn hoop ik natuurlijk die halve marathon nog wat sneller te lopen en ook op andere afstanden goede tijden te lopen, maar nu eerst klaarmaken voor een goed baanseizoen!


Reageer op deze blog

Partners