Introductieblog Hardloopshop.nl

INTRODUCTIE

Mijn naam is Björn Koreman (27) en in deze eerste blog voor Hardloopshop.nl wil ik me graag voorstellen. Sinds 5 jaar ben ik een fanatiek hardloper, nadat ik daarvoor altijd aan handbal heb gedaan. Ik ben pas op mijn 22ste begonnen met hardlopen en ik realiseerde mij dat dit wellicht aan de late kant was om nog echt door te kunnen breken. Dit heeft mij er echter niet van weerhouden om er het beste uit te willen halen!

Vóór mijn tijd als hardloper leefde ik redelijk ongezond en rookte ik, totdat ik inzag dat dit écht niet samengaat met hardlopen. Vijf jaar geleden heb ik dus de keuze gemaakt mijn leven drastisch om te gooien en hardlopen serieus aan te gaan pakken. Dit volgde al snel in snellere tijden op de 5 en 10 kilometer, waar ik me op dat moment het meest op concentreerde.

In het begin van mijn hardloopcarrière viel ik helaas van blessure in blessure, waardoor ik bij elke stap vooruit er spreekwoordelijk twee achteruit maakte. Hierdoor vroeg ik mij vaak af of deze sport wel iets voor mij was. Sinds ik bij mijn huidige trainer zit, ben ik in gaan zien dat een blessure helemaal niet bij hardlopen hoort!

“Vóór mijn tijd als hardloper leefde ik redelijk ongezond en rookte ik, totdat ik inzag dat dit écht niet samengaat met hardlopen”

PROGRESSIE

Inmiddels ben ik al 2 jaar blessurevrij, train ik gemiddeld 6 á 7 keer per week en daarnaast doe ik aan krachttraining. Dit mede om blessures te voorkomen. Mijn prestaties op de verschillende afstanden heb ik tot nu toe aangescherpt naar de volgende tijden:

5KM: 14.46 minuten
10KM: 31.22 minuten
15KM: 48.03 minuten
½ Marathon: 1.09.23

Met deze tijden behoor ik tot de subtop van Nederland. Uiteraard ga ik er vanuit in de komende jaren nog verder te kunnen investeren op deze afstanden, om uiteindelijk mijn droom te kunnen verwezenlijken: een toptijd op de marathon! Dit blijft voor mij een magische afstand, waarbij ik voor elke loper op welk niveau dan ook, veel respect heb als je deze hebt uitgelopen!

Op dit moment is het een heerlijke periode om te trainen, maar met de warme temperaturen vaak ook erg lastig. In deze periode probeer ik altijd op verschillende tijden te trainen, om zo te wennen aan de diverse temperaturen. Op deze manier kun je jezelf bovendien ook goed voorbereiden op wedstrijden. Met dit weer kan je vroeg op de dag gaan trainen om de hitte voor te zijn, maar bovenal geeft in de ochtend hardlopen een enorm rustgevend gevoel. Het idee alsof je helemaal alleen op straat bent is héérlijk! 

“Op deze manier kun je jezelf bovendien ook goed voorbereiden op wedstrijden”

HARDLOPEN MET WARM WEER

Nu de vakantie voor de deur staat, zou ik graag wat tips mee willen geven om te lopen onder warmere omstandigheden. Of je nu in Nederland blijft of de zon op gaat zoeken in een ander land, met deze tips kun je de deur uit wanneer je maar wilt!

- Zet een zonnebril op. Door een zonnebril te dragen kun je veel energie besparen. Een zonnebril geeft je ogen rust! Je lichaam is tijdens warme temperaturen niet alleen bezig met de inspanning van het lopen wat energie kost, maar ook om je lichaam constant te “koelen”. Door een zonnebril te dragen zorg je er dus voor dat je lichaam zich met andere zaken kan bezighouden, dan energie stoppen in het constant knipperen van je ogen!
- Draag een pet of zweetband. Onder warme omstandigheden zweet je veel eerder dan normaal. Door een pet of zweetband te dragen zorg je ervoor dat het zweet niet constant over je gezicht loopt. Daarnaast kan een pet voorkomen dat je een zonnesteek oploopt.
- Draag lichtgekleurde kleding. Donkere kleding neemt meer warmte op dan lichtgekleurde kleding. Zorg er dus voor dat je lichte kleuren draagt. Hierdoor val je overigens ook meteen meer op in het verkeer en het staat vaak nog leuk ook!
- Houdt je hartslag in de gaten. Met warm weer kan jouw hartslag zo maar 10 tot 15 slagen hoger zijn op hetzelfde tempo als met 20 graden. Probeer dus niet te veel te letten op je tempo, maar vooral op je hartslag. Hierdoor blijf je in de juiste zones trainen, en raak je niet oververhit of overtraind!
- Kies een plek waar veel schaduw is. Dit zijn in de zomer de koelste plekken om te lopen. Lukt dit niet? Op polderwegen is het aangenamer lopen dan in de stad, omdat in de bebouwde delen de warmte langer blijft hangen. 
- Drink voldoende. Dit wordt natuurlijk vaak benadrukt, maar het is inderdaad belangrijk om veel water te drinken vóór je work-out, tijdens je work-out, maar ook na je work-out! Zowel om niet uit te drogen, als om kramp tegen te gaan. Neem eventueel een Camelback mee als je langer dan een uur gaat hardlopen.
- Probeer niet te veel vast te houden aan de snelheid welke je “moet” lopen, maar geniet vooral van het hardlooprondje tijdens dit heerlijke weer!

Uiteraard staat plezier altijd voorop, dus geniet vooral van het mooie weer en loop jezelf zeker niet over de kop!

Samenwerking met Sportshop.com – Hardloopshop.nl

Bij Sportshop.com – Hardloopshop.nl zijn we altijd op zoek naar ambitieuze atleten met een verhaal. Het is natuurlijk fantastisch dat Bjorn pas vijf jaar geleden is begonnen met hardlopen, zijn leven drastisch omgooide en nu al behoort bij de subtop van de Nederlandse hardloopwereld. Zijn doel, het behalen van een absolute toptijd op de marathon, is natuurlijk een gaaf doel om naar toe te werken. Niet alleen richting zijn toptijd op de marathon, maar ook bij alle andere wedstrijden en afstanden willen wij Björn maar al te graag ondersteunen. Hardloopshop.nl loopt (of eigenlijk rent) met Björn mee naar al die mooie toptijden en persoonlijke records die nog gaan komen!

Reageer op deze blog

Partners