MARATHON Q & A

Q & A MARATHON EINDHOVEN

Over iets minder dan 7 weken sta ik aan de start van mijn eerste marathon: De Eindhoven Marathon! Onlangs vroeg ik via mijn Instagramstory wat jullie graag zouden willen weten richting mijn debuut op deze magische afstand. Daarom geef ik in deze Q & A antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke wedstrijden gebruik je als voorbereiding op de marathon?

Zodra ik terug ben van mijn trainingsstage in St. Moritz, loop ik op 1 september de Tilburg Ten Miles. 3 weken later loop ik ook nog de Dam tot Damloop (10 miles) en 1 week voor mijn marathon ga ik in Breda nog de halve marathon lopen op marathontempo tijdens de Singelloop Breda.

Wat is je langste training in voorbereiding op de marathon?

Mijn schema krijg ik op dit moment per 3 weken. Naar verwachting zal mijn langste duurloop rond de 2,5 uur zijn en als dit op lage intensiteit is, verwacht ik dat dit ongeveer 35 kilometer zal zijn. 

Hoe zien jouw lange duurlopen eruit? Marathonblokken of 1 tempo?

Hier wordt duidelijk onderscheid in gemaakt bij mijn trainingen. Ik doe vaak langere trainingen met bijvoorbeeld blokjes van 20 of 30 minuten, maar dit zijn niet mijn lange duurlopen. Deze lange duurlopen worden vaak op lage intensiteit (zone 1) gedaan.

Hoeveel kilometer per week ga je maken?

Mijn eerste serieuze “marathonweek” was meteen een recordweek voor mij. Ik had toevallig geen rustdag, dus ik maakte 172 kilometer in die week. In de week daarna maakte ik 147 kilometer en naar verwachting zal de rest van mijn marathonvoorbereiding rond de 140 kilometer per week zitten met af en toe een iets rustigere week!

Welke voeding gebruik je?

Ik merk dat ik in deze weken dat ik meer kilometers maak, ook (nog) meer eet dan normaal. Ik zorg dus dat ik meer koolhydraten binnen krijg, maar ook genoeg eiwitten, vetten etc. Zo zorg ik dat ik vrijwel meteen na mijn trainingen alles genoeg binnen krijg om snel te herstellen. Daarnaast neem ik ook standaard een blikje Doubdle O7 na elke training om alle tekorten aan vitamines en mineralen direct aan te vullen.

Welke sportvoeding gebruik je tijdens je lange duurlopen en de marathon?

Tijdens mijn lange duurlopen (langer dan 60 á 70 minuten) gebruik ik Maurten. De grote marathonlopers zoals Eliud Kipchoge, Mo Farah en Abdi Nageeye lopen hier ook mee en ik merk dat mijn maag hier goed op reageert en het is ook nog eens goed te drinken!

Op welke tijd ga je weg & heb je daar een haas voor?

De meest gestelde vraag, wat ik uiteraard ook had verwacht. Het is de bedoeling dat ik wegga op een tijd van 2.20 uur. Geart Jorritsma gaat mij hazen en zorgen dat ik zeker het eerste gedeelte fris doorkom, zodat ik hopelijk weinig tot geen verval heb. Het zou een erg mooi debuut betekenen voor mij als ik rond deze tijd finish. De komende weken met trainingen & wedstrijden moeten nog uitwijzen of het haalbaar is en of het wellicht wat aangepast dient te worden.

In een volgende blog zal ik nog meer vragen beantwoorden en zal er wellicht nog meer duidelijk zijn over de tijd waar ik op weg ga!


Reacties

" Lekker bezig baasje! Ben erg benieuwd naar je debuut. Geniet nog van de trainen en tot bij de TTM of Dam tot Damloop! "

Jop | 27-08-2019 22:01:29

Reageer op deze blog

Partners