"Tijdens de Dam tot Damloop wil ik echt knallen”

Björn Koreman is een echte laatbloeier. De inwoner uit Geertruidenberg timmert hard aan de weg om aansluiting te vinden met de Nederlandse top. Komende zondag loopt de pupil van Bram Wassenaar de Dam tot Damloop. Wij blikken met hem alvast vooruit.

Door Jasper Boot

Bjorn, je kan terugkijken op een sterk baanseizoen met o.a. persoonlijke records op de 3000 en 5000 meter. Naar welke prestatie kijk je het meest tevreden terug?
”Dat is duidelijk de 5.000 meter. Mijn tijd van 14.30 liep ik één week na mijn persoonlijke record op de 3.000 meter (8.32) en in verhouding zou ik die 3.000 meter toch nog een stuk harder moeten kunnen lopen. Tijdens de 5.000 meter hadden wij ook een perfect groepje met Robin van Riel en Jelmer van de Linden en tot halverwege een haas (Tom de Gelder). Dit maakte het een stuk makkelijker lopen dan mijn 3.000 meter race, waarbij ik van kop af helemaal alleen heb gelopen.”

Komend weekend staat de Tien Engelse Mijl van Dam tot Damloop op het programma. Met welke verwachtingen ga je naar Amsterdam toe?
”Tijdens de Dam tot Damloop wil ik echt knallen. Het is mijn eerste keer dat ik deze wedstrijd doe, maar door alle leuke verhalen heb ik er ontzettend veel zin in! Het deelnemersveld is erg goed, dus hopelijk kan ik een mooi groepje vinden om sneller te lopen dan mijn persoonlijke record op de 10 Engelse Mijlen (52.26).”

Deze week mocht je Eliud Kipchoge ontmoeten. In welke mate inspireert hij jou als loper en als mens?
”Eliud Kipchoge volg ik natuurlijk al jaren en al die tijd heeft hij mij geïnspireerd. Ik kan enorm genieten van zijn wedstrijden. Altijd goed opbouwend en vooral het vertrouwen die hij in zichzelf heeft (‘It’s all about the mind’) . Dat is ook wat hij precies uitstraalde tijdens de Meet & Greet deze week. Enorm bescheiden en rustig, maar hij weet precies wat hij kan en dat doet hij ook! Dat siert deze atleet niet alleen als sporter, maar ook als mens!”Sinds je overstap naar Bram Wassenaar hebt gemaakt, maak je elk jaar flinke progressie. Wat is het geheim?

”Onder Bram trainen was op het begin een grote omschakeling voor mij. Meer langzame kilometers, minder harde tempo’s en uiteindelijk toch harder in wedstrijden kunnen lopen. Geduld bewaren en wachten op het juiste moment om te pieken heeft Bram mij echt moeten leren, maar dat gaat steeds beter!”

Je combineert je atletiekcarrière met een pittige fulltime baan als accountmanager van Doubdle. Heb je ooit weleens overwogen om je volledig te focussen op atletiek?
”Nooit overwogen, maar uiteraard weleens aan gedacht. Net als elke atleet vraag ik mij af wat ik zou kunnen als ik mij volledig zou richten op het hardlopen. Zeker als de progressie zo doorzet als afgelopen baanseizoen! Echter heb ik het ontzettend naar mijn zin bij Doubdle. Doubdle is een product wat er nog niet was. 100% natuurlijk, niks aan toegevoegd en precies datgene wat ook andere atleten nodig hebben. Zo blijf ik ook met mijn werk altijd dicht bij de sporters staan!”

Als jij een voorspelling voor komende zondag mag doen, wie gaat de Dam tot Damloop winnen?
”Bij de vrouwen verwacht ik een mooie strijd, die in het voordeel van Susan Krumins wordt beslist. Bij de mannen verwacht ik dat Joshua Cheptegei de winnaar gaat worden. Als ik alleen naar de Nederlanders kijk denk ik dat Khalid Choukoud, Frank Futselaar en Roy Hoornweg het podium gaan halen.”


Reageer op deze blog

Partners