TRAININGSSTAGE

Na mijn knieblessure heb ik een aantal weken de tijd genomen om op te bouwen. Hierin heb ik ook samen met mijn trainer Bram Wassenaar besproken dat ik 9 dagen naar Portugal zou gaan om mijzelf daar helemaal op te laden en mooie trainingen af te gaan werken met zicht op de komende periode.

Voordelen trainingsstage

De grootste reden om naar Portugal (Albufeira) te gaan voor een trainingsstage was het weer. Begin februari ligt de temperatuur rond de 18 graden, wat het ideaal maakt om te trainen (in korte broek;-)). Doordat ik maar 9 dagen ging, heeft het weinig zin om naar een plek te gaan op hoogte. Hoogtestages hebben pas nut als je hier ongeveer 3 weken verblijft. Je hebt ook altijd zeker 1 week nodig om te acclimatiseren op hoogte, waardoor 9 dagen dan erg kort is.

Albufeira op zeeniveau ligt, konden wij onze eerste training al direct af werken op de dag dat we daarheen vlogen. De bedoeling was een uur loslopen, maar nadat we verdwaald waren, werd dat 75 minuten (18km). Een mooi begin van een leuke trainingsstage.

Iets meer trainen, véél meer rusten

Waar je bij een trainingsstage denkt aan veel meer trainen, valt dit in werkelijkheid nog wel mee. Het gaat er vooral om dat je veel meer tot rust komt. Géén werk, géén stress en volle focus op het trainen en herstel tussen de trainingen door.

In 9 dagen tijd heb ik 8 dagen getraind (1 dag ziek geweest door verkeerd voedsel) en 156 kilometer gelopen. Dit is dus bijna 20 kilometer per dag. Hierbij heb ik tussendoor nog een keer 2x op 1 dag getraind (totaal 28 kilometer die dag). De meeste trainingen waren duurlopen van ongeveer 60 tot 80 minuten in verschillende zones. Daarnaast hebben we nog 1 crosstraining gedaan en 1 baantraining.

De beste training die ik daar heb gedaan was een fartlektraining waarbij ik tijdens de duurloop een blok van 20 minuten op 3’20 per kilometer liep op zand- en bospaden. Tussen de trainingen door gaat het vooral om het eten, het slapen en natuurlijk aan het zwembad liggen. Ideaal dus:-)!

“Géén werk, géén stress en volle focus op het trainen en herstel tussen de trainingen door”

Nederlands Kampioenschap

Wij vlogen terug op vrijdag en vanuit daar ben ik meteen door gegaan naar Schoorl, waar op zondag het Nederlands Kampioenschap 10KM plaats zou vinden. Ondanks een mooie trainingsstage, wist ik nog niet wat ik hier kon verwachten door mijn blessure kort daarvoor. Ik was pas weer 6 á 7 weken aan het lopen, dus ik ging zonder verwachtingen de wedstrijd in.

De eerste paar kilometer voelde het eigenlijk niet zo goed en had ik niet het gevoel dat ik veel harder kon gaan lopen in het tweede deel van de wedstrijd. Na de doorkomst van 15’24 minuten op de 5 kilometer, kreeg ik opeens energie en kon ik mijn tempo omhoog gooien. Na een aantal kilometers onder de 3’00 liep ik mijn tweede 5 kilometer in 14’53 en zo finishte ik mijn 10 kilometer in 30’17 minuten. Dit betekende een PR van maar liefst 51 seconden (was 31’08).

“Na een aantal kilometers onder de 3’00 liep ik mijn tweede 5 kilometer in 14’53 en zo finishte ik mijn 10 kilometer in 30’17 minuten”

Door deze prestatie ben ik ervan overtuigd dat een trainingsstage zeker nut heeft. Je hoeft hierdoor niet eens veel meer te gaan trainen, maar vooral meer uit te rusten, zodat je fris terugkomt en kan knallen in de wedstrijden! Wil jij dus een keer het beste uit je prestaties halen, dan is een trainingsstage écht een aanrader!


Reageer op deze blog

Partners